Thursday, January 30, 2014

Bezy waniliowe z migdałami / Vanilla Almond Meringues


Proste, pyszne i piękne. Idealne do herbaty.

Simple, delicious and wonderful. Perfect with a cup of tea.


Bezy waniliowe z migdałami

4 białka 
1 szklanka / 200 g drobego cukru
1 łyżeczka pasty z nasion wanilii lub ekstraktu waniliowgo
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (opcjonalnie)
różowy lub czerwony barwnik (opcjonalnie)
płatki migdałowe


Piekarnik rozgrzać do 110*C z termoobiegiem. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i łyżeczką soku z cytryny. Cały czas miksując dodawać po łyżce cukru. Ubijaj do czasu, aż masa będzie sztywna. Do masy wmieszać pozostałe składniki z wyjątkiem migdałów. Na dwóch wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach układamy bezy (ja używam dwóch łyżek) zachowując odstępy. Posypujemy migdałami i suszymy 1-2 godziny (wszystko zależy od piekarnika i od tego jakie bezy lubimy).


Vanilla Almond Meringues 

4 egg whites
1 cup superfine sugar
1 tsp vanilla paste or vanilla extract
1 tsp corn starch (optional)
pink or red food coloring (optional)
almond flakes


Preheat convection oven to 110 C / 220 F degrees. Beat the egg whites with a pinch of salt and a teaspoon of lemon juice until foamy.  Gradually add sugar; one full spoon at the time. Beat until stiff peaks form. To the stiff mass add the other ingredients except almond flakes. Spoon meringue onto two baking sheets covered with parchment paper and sprinkle with almond flakes. Dry them about 1-2 hours (It depends upon your oven and what kind of meingues you like).



No comments:

Post a Comment