Monday, January 27, 2014

Tort galicyjski / Galician Cake



Na początku zastanawiałem się czy wstawić przepis, jednak po spróbowaniu kawałka moje wątpliwości się rozwiały. Tort nie należy do najłatwiejszych-zaznaczam, ale postępując ze wskazówkami na pewno się uda. Wilgotne orzechowo-limonkowe blaty idealnie komponują się z konfiturą porzeczkową i kremem kawowym. Przepis powstał w wyniku mojej inspiracji tortem B. Sikoń.


Initially, I was wondering whether to add this particular recipe, however when I tried a piece of this cake, all my doubts disappeared. This recipe is not among to the easiest, however if you follow the instructions everything will be alright. Moist walnut cake layers taste perfectly with a currant preserve and coffee frosting. This recipe was inspired by B. Sikon .


Tort galicyjski

250 g orzechów włoskich
skórka otarta z dwóch limonek
200 g cukru pudru
2/3 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
7 jaj

5 żółtek
250 g plus 65 g cukru
315 g masła
2 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
około 50 ml spirytusu (należy dodawać ostrożnie)
100 g uprażonych orzechów włoskich

konfitura z czarnej porzeczki

150 g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki plus 2 łyżki śmietanki 30%

Orzechy razem z mąka zemlej w malakserze, dodaj skórkę z limonek i 100 gramów cukru pudru. Pozostaw mieszankę do przeschnięcia na kilka godzin lub całą noc. Piekarnik rozgrzej do 170*C. Jajka i pozostały cukier ubij przy pomocy miksera, do uzyskania jasnej i puszytej masy. Delikatnie wmieszaj mieszankę orzechów (pamiętaj o dodaniu proszku do pieczenia do mieszanki, przed dodaniem jej do masy jajecznej) i przelej do wysmarowanych masłem i obsypanych mąką dwóch tortownic o średnicy 20cm lub jednej 24-25cm. Piecz około 35-40 minut. Oba ostudzone blaty przekrój raz, aby powstały cztery części lub jeżeli piekłeś jeden, przekrój na 3 części.
Żółtka ubij z mniejszą ilością cukru do momentu, kiedy staną się jasne. Dodaj kawę. Z pozostałego cukru zrób syrop (w małym rondelku umieść cukier z małą ilością wody i gotuj do zgęstnienia). Wciąż ubijając żółtka wlewaj gorący syrop. Miksuj na wysokich obrotach do czasu ostudzenia masy, a następnie dodawaj pokrojone w kostki masło. Wymieszaj ze spirytusem i orzechami. Jeżeli krem jest rzadki, należy go schłodzić. Na paterze umieść pierwszy blat i rozprowadź konfiturę, a na niej krem. Powtarzaj tą czynność z każdym blatem, a następnie schłodź ciasto przez około godzinę. Czekoladę wraz ze śmietanką umieść roztop w miseczce umieszczonej nad rondelkiem z gotującą się wodą. Oblej ciasto i schładzaj przez kilka godzin. Udekoruj połówkami orzechów.


Galician Cake

250 g walnuts
peel of 2 limes
200 g confetioners sugar
2/3 cup all purpose flour
1 1/2 tsp baking powder
7 eggs

5 egg yolks
250 g plus 65 g sugar
315 g butter
2 1/2 tsp instant coffee
about 50 ml 95% alcohol (add carefully)
100 g toasted walnut halves

black currant preserve

150 g dark chocolate
1/2 cup plus 2 tbsp heavy cream


Grind the walnuts with flour in a food processor; add the lime peel and 100 g of sugar. Let your walnut mixture dry for a few hours or overnight. Preheat oven to 170*C / 340*F. Whisk together the eggs and sugar-until light and fluffy. Gently stir with the walnut mixture and baking powder and place in lightly oiled and floured two baking pans (20cm / 8")  or  just one (24-25cm / 9-10") . Bake about 35-40 minutes. To obtain 4 layers slice the two chilled cakes in half, or if you baked 1 cake, slice it into three layers.


Whisk the egg yolks with 65 g of sugar until pale and add the coffee. With the remaining sugar make syrup. While still whisking the egg yolks add the hot syrup and whisk on high speed until cool. Then, add butter cut into small pieces. Mix with the alcohol and toasted walnuts. If your frosting is loose, cool it. Put the first layer on a cake stand, spread the currant preserve and top it with frosting. Repeat the process on the remaining layers and cool your cake about hour. Mix the chocolate and heavy cream in a small bowl over saucepan with simmering water-until combined. Pour the chocolate mixture over the cake and chill for about 4 hours. Decorate with walnut halves.

1 comment:

  1. Piekny! Wybrazam sobie jak bajecznie musi smakowac, ale przerazaja mnie kalorie :)

    ReplyDelete