Tuesday, January 21, 2014

Herbatniki z syropem klonowym i pekanami / Maple Syrup Pecan Biscuits



Kilka dni temu natknąłem się w sklepie na pekany i od razu pomyślałem o przepisie na herbatniki z książki Nigelli Lawson. Zakładam, że Nigellę wszyscy znają, a przynajmniej powinni ;). Ciasteczka są wyjątkowo kruche i maślane, o przyjemnym klonowym smaku. Idealne z filiżanką herbaty.

A few days ago I came across pecan nuts and immidiately thought about biscuit recipe from Nigella Lawson's book. I assume that everone knows who Nigella is, or at least should ;). These biscuits are exceptionally crisp and buttery, with a delicate maple flavour. Perfect with a cup of tea.





Herbatniki z syropem klonowym i pekanami
(Przepis autorstwa Nigelli Lawson z książki "Jak być domową boginią")

250 g niesolonego masła
125 g jasnego cukru muscovado (użyłem 105g D.) 
1 łyżeczka ekstraktu klonowego (zastąpiłem 5 łyżkami syropu klonowego D.)
350 g mąki pszennej + 2 łyżeczki proszku do pieczenia
około 40 połówek pekanów (można zastąpić orzechami włoskimi)

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni C. W misce miksera lub ręcznie utrzyj masło z cukrem do momentu, kiedy stanie się jasne i puszyste. Dodaj ekstrakt klonowy i wymieszaj z przesianą mąką. Z ciasta utocz kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszcz np. denkiem szklanki lekko wysmarowanym olejem. Ułóż ciastka na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w odstępach około 5cm i wciśnij w nie połówki pekanów. Piecz około 15 minut, do złocistego koloru.


Maple Syrup Pecan Biscuits
(Nigella's Lawson recipe from "HOW TO BE A DOMESTIC GODDESS" book)

250 g / 1 cup and 2 tbsp unsalted butter
125 g / 1/2 cup and 2 tbsp packed light brown sugar (I used 100 g / 1/2 cup of sugar D.)
1 tsp maple extract (I used 5 tbsp of maple syrup instead)
350 g / 2 3/4 cup self-rising flour
about 40 pecan halves


Preheat oven to 170 C / 340 F degrees. Beat butter with sugar with a mixer until pale and fluffy. Add maple extract. Reduce speed to low and add flour, beat until combined. Make walnut size dough balls, and flatten each one with a lightly oiled bottom of a glass. Put them on baking sheets covered with parchment paper, with a gap about 5cm / 2 inches. Push pecan halves in every single cookie. Bake about 15 minutes, until a golden colour.





1 comment:

  1. Wygladaja bardzo apetycznie. Pekany spadaja do mojego ogrodu zza plotu sasiadki, wiec zbiore sie za herbatniczki!

    ReplyDelete