Monday, January 20, 2014

French Onion Soup / Zupa cebulowa

       



     Jedna z najbardziej dekadenckich i sycących, a zarazem łatwych w przygotowaniu zup jakie znam. Gotuję ją na bulionie warzywnym, a kiedy nie mam czasu, używam ekologicznych kostek wegetariańskich, które możemy kupić np. w eko sklepie lub rossmannie. Bardzo ważne jest powolne duszenie i skarmelizowanie cebuli, od czego zależy kolor i smak naszej zupy. Nie trzeba jej mieszać zbyt często, ale trzeba też uważać, żeby cebula się nie usmażyła. Smakuje idealnie z grzankami i serem Gruyère, zapieczonymi przed podaniem. 

    One of the most decadent, satisfying and easy to prepare soups I've known. I use vegetable stock or when I'm busy I use organic stock cubes. Another important element of a soup is the proper caramelization of the onions. It takes quite a lot of stirring, but You don't need to stir them all the time. However, do not fry them. Tastes great with Gruyère cheese toasted on baguette slices before serving.






       
Zupa Cebulowa

5 łyżek masła
1 łyżka oliwy
5 dużych żółtych cebul
1 łyżeczka cukru
1l wywaru warzywnego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 szklanki* wytrawnego czerwonego wina (opcjonalnie)
świeżo zmielony pieprz i sól morska

bagietka
ser Gruyère lub inny ulubiony dojrzewający

Masło i oliwę roztapiamy w garnku, najlepiej takim z grubym dnem. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i cukier. Dusimy na średnim ogniu przez 30-60 minut, aż cebula będzie miękka i złocistobrązowa (nie może być usmażona!). Następnie dodajemy tymianek , wino i wywar. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez około 25 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Bagietkę pokrojoną w niezbyt grube układamy w piekarniku pod grillem do momentu zrumienienia. Do żaroodpornych miseczek nalewamy zupy, układamy grzanki, obficie posypujemy startym serem i wkładamy ponownie do piekarnika na minutę.


French Onion Soup 

5 tablespoons butter
1 tablespoon olive oil
5 large onions
1 teaspoon sugar
4 cups vegetable stock
1 teaspoon dried thyme
1/2 cup dry red whine (optional)
frshly ground pepper and sea salt

baguette
Gruyère Cheese or other favourite hard cheese

Melt butter and olive oil in a heavy pot. Add onions and sprinkle with sugar. Cook on medium or medium-low heat, stirring just as needed to keep onion from sticking, until they are soft, golden-brown and caramelized, about 30-60 minutes. Add thyme, wine and stock, and bring to a simmer. Cook covered, for about 25 minutes. Season with salt and pepper to taste. Meanwhile, toast bread under a broiler to light-golden colour. Ladle hot soup into heatproof bowls, and place some bread over each bowl of soup. Sprinkle generously with grated cheese and place under the broiler until cheese is melted, about 1 minute.



3 comments:

  1. też taką robię, jest pyszna :) chyba w tym samym dniu założyliśmy bloga :))) powodzenia :)

    http://greczynkaa.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Kocham zupe cebulowa! Piekny blog! Gratuluje! Bede regularnie zagladac :)

    ReplyDelete