Sunday, February 23, 2014

Karmelowe kwadraty z migdałami / Caramel Almond Squares



        Ostatnie dni były naprawdę ciepłe. W ogrodzie kiełkują pierwsze kwiaty, a ja wyciągam rower. Wiosna idzie dużymi krokami. Z utęsknieniem czekam już na pierwsze polskie warzywa. W tym roku będę hodował własne rośliny w skrzynkach na balkonie. Już wkrótce będę wysiewał je w domu, a na początku kwietnia trafią na balkon. Dzisiaj zapraszam Was na bardzo uzależniające ciasteczka. Sam piekłem je trzy dni pod rząd!


        Recent days have been really warm. I pulled out my bike. The first plants are sprouting in my garden and I am so happy. Spring is coming with big steps. I can't wait fresh Polish vegetables. This year  I'm going to grow my own plants in boxes on my balcony. I'll sow some seeds very soon. In early April I'll move the seedlings onto the balcony. Today, I invite you to very addictive caramel cookies. I baked them for three days in a row!




Karmelowe kwadraty z migdałami
(przepis Liz Franklin)

Spód:
90 g masła
60 g / 1/3 szklanki drobnego cukru
1 żółtko
150 g / 1 szklanka mąki pszennej

Karmel:
60 g masła
100 g / 1/2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
1 łyżeczka pasty z nasion wanilii lub ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
4 łyżki płatków migdałów

Piekarnik rozgrzać do 180*C. Foremkę o wymiarach 25x25 cm  wyłożyć papierem do pieczenia. Cukier i masło zmiksować na puszystą masę. Dodać żółtko, a następnie mąkę. Foremkę wylepić ciastem i umieścić w lodówce.

W rondelku umieścić masło, cukier i miód. Umieść na dużym ogniu, cały czas mieszając (najlepiej sylikonową łopatką), do czasu aż powstanie jasny karmel. Wmieszać migdały oraz wanilię i szybko rozprowadzić karmel na cieście. Wstawić do piekarnika na 8 minut (Ja piekę przynajmniej 15 minut D.). Odstawić na chwilę, następnie pokroić na 16 kwadratów lub 32 prostokątów, póki karmel jest jeszcze miękki. Ostudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku.



Caramel Almond Squares
(Liz Franklin's recipe)

Dough:
90 g unsalted butter
60 g / 1/3 cup superfine sugar
1 egg yolk
150 g / 1 cup all purpose flour

Caramel:
60 g unsalted butter
100 g / 1/2 cup granulated sugar
1 tbsp honey
1 tsp vanilla paste or vanilla extract (optional)
4 tbsp almond flakes

Preheat oven to 180*C / 360*F. 25x25cm /  line a 10x10" baking pan with parchment paper. Beat butter with sugar until pale and fluffy. Add the egg yolk. Reduce speed to low and add flour, stir until combined. Line the baking pan with a layer of dough, cover and put in the fridge.

Place butter, sugar and honey in a saucepan. Place over high heat and stir constantly using rubber spatula until pale-golden caramelized. Add vanilla paste and almond flakes. Quickly spread caramel over the dough. Bake about 8 minut (I bake at least 15 minutes D.) Set aside for a while. Cut into 16 squares or 32 rectangles, while the caramel is still soft. Cool and store in an airtight container.


2 comments: