Friday, March 7, 2014

Kanelbullar



Słodkie szwedzkie bułeczki z miękkiego ciastka drożdżowego z lepkim cynamonowym wnętrzem. Przepis ten powstawał przez prawie rok i moim zdaniem jest doskonały.


Sweet swedish rolls made of soft yeast dough and sticky cinnamon filling. It took almost one year to fine tune this resipe and I think it is now perfect.




Kanelbullar 

Ciasto:

85 g stopionego masła
1 szklanka / 250 ml delikatnie podgrzanego mleka
25 g świeżych lub 2 łyżeczki drożdży instant
1 duże jajko (używam ekologicznych lub z wolnego wybiegu D.)
460-500 g mąki pszennej lub orkiszowej
 85 g drobnego cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1/2 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pasty z nasion wanilii (opcjonalnie)

Nadzienie:

100 g bardzo miękkiego masła
1/2 szklanki / 100 g drobnego cukru trzcinowego 
1 łyżeczka kardamonu
3 łyżeczki cynamonu

Na wierzch:

rozbite jajko
gruby cukier trzcinowy demerara lub cukier perłowy


W przypadku świeżych drożdży, posypujemy je dwoma łyżeczkami cukru i czekamy, aż staną się płynne. Do miski miksera z hakiem wsypujemy 460 gramów mąki, pozostały cukier, cynamon, kardamon i sól. Miksując na wolnych obrotach dodajemy drożdże, mleko, wanilię i jajko. Cały czas miksując dodajemy masło. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne, należy dodać tyle mąki, aż ciasto będzie odchodziło ścianek miski miksera. Przykryte plastikową folią pozostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

Składniki nadzienia miksujemy na puszystą masę. 
Wyrośnięte ciasto umieszczamy na podsypanym mąką blacie i rozwałkujemy na prostokąt o grubości około 0.5 cm. Rozsmarowujemy nadzieniem, zwijamy w rulon i kroimy na 16 równych części. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do ponownego wyrastania na około 30 minut przykryte folią. 

Piekarnik nagrzewamy do 200*C. Każdą bułkę smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem demerara lub perłowym. Pieczemy około 10-20 minut do czasu, aż będą złote.



Kanelbullar

For the dough:

85 g melted butter
1 cup / 250 ml warm milk
25 g fresh yeast or 2 teaspoons instant yeast
1 large egg (I use organic or free-range eggs D.)
460-500 g all purpose flour or spelt flour
85 g superfine cane sugar
1 teaspoon cinnamon
1 teaspoon cardamom
1/2 teaspoon sea salt
1 teaspoon vanilla extract or vanilla paste (optional)

For the filling:

100 g very soft butter
1/2 cup / 100 g superfine cane sugar
1 teaspoon kardamom
3 teaspoons cinnamon

For the top:

lightly beaten large egg
demerara or pearl sugar


If are you using fresh yeasts you need to sprinkle two teaspoons of sugar on them. Set aside until liquid. In a bowl of electric mixer place 460 grams of flour, remaining sugar, cinnamon, cardamom and salt. While mixing on low speed, add yeast, milk, vanilla and egg. Still mixing add melted butter. If the dough is too sticky add remaining flour or a lit a bit more. Cover with a clingfilm and set aside for an hour.

Ingredients for the filling mix together until fluffy and set aside.
The raised dough place on floured surface and roll out in 0.5cm / 0.25" rectangle. Spread cinnamon filling and fold. Cut into 16 pieces and place on the baking sheet covered with parchment paper. Cover with a clingfilm and set aside for 30 minutes.

Preheat oven to 200*C / 400*F. Coat each roll with lightly beaten egg and sprinkle with demerara or pearl sugar. Bake about 10-20 minutes until golded.



1 comment:

  1. Kolejne pyszności :) szkoda, że ja jestem bardziej "mięsna", że tak to ujmę :D jednak gdyby ktoś inny upiekł te cynamonówki to owszem jadłabym :D

    ReplyDelete